FESTGUIDE

Hvordan laver man en grundlovsfest i skolen?

En grundlovsfest kan se ud på mange måder! Hvis tiden er knap, giver det måske bedre mening med en mindre fejring? Måske I allerede har en tradition på skolen og har mod på en større grundlovsfest? Eller også er I et eller andet sted midt i mellem.

Her kommer tre eksempler på grundlovsfester der har fundet sted på skoler i 2023. De varierer i størrelse, planlægningstid og intensitet, for de har alle tre gjort det på hver deres måde – sådan bliver grundlovsfesten nemlig bedst.

Den festlige morgensang

Med en udvidet morgensang kan både elever, forældre, lærere og skoleleder komme til orde med enkelte aktiviteter af få minutters varighed.

  1. Skolen ringer ind til morgensang kl. 8.00

  2. Elevrådet introducerer morgenen for de andre elever og har udvalgt to sange der skal synges.

  3. Den første sang bliver sunget og skolelederen fortæller om hvorfor vi holder grundlovsdag.

  4. Mikrofonen gives til en musikalsk forælder der giver nogle numre.

  5. Elevrådet går på talerstolen og læser op af sedler, hvorpå de i fællesskab har skrevet ord om demokrati og det at gå i skole.

  6. Elevrådets sidste valgte sang.

  7. Morgensamlingen afrundes kl. 8.30 og alle bevæger sig ud i klasserne, hvor der står kander med saftevand klar.

Skolegårdens grundlovsfest

Der skal få elementer til at skabe en fed fest! Har skolen mulighed for at benytte lidt af undervisningen til at planlægge aktiviteter på tværs af klasser, giver det mulighed for, at alle elever får samme tilknytning og ejerskabsfølelse over festen. Her er en model for, hvordan I kan lave en større fejring der involverer hele eller flere dele af skolen.

  1. Dagens første skoletimer går med at forberede og klargøre det, den enkelte klasse skal bidrage med til festen.

  2. Kl. 10 byder skolelederen velkommen fra en lille forhøjning i skolegården med et par ord om, hvorfor vi holder grundlovsfest og hvorfor vi skal værne om vores demokrati og fællesskab.

  3. Elevrådslæreren på talerstolen for at introducere elevtalerne som den første aktivitet på dagen.

  4. Tre elever, der på hver sin måde afspejler skolens elever, holder taler for resten af skolen. Skolen har på forhånd inviteret borgmesteren og andre lokale politikere, ildsjæle og foreninger til at overvære talerne.

  5. Efter talerne serveres der kage, slushice og daal, og elevernes forskellige temaboder med lege og kreative indslag åbnes.

  6. Midt i skolegården er der dansegulv foran DJ'en på en mindre scene, og eleverne danser til musik, de selv forinden har foreslået DJ'en.

  7. Kl. 12:30 takker elevråd og elevrådslærer for i dag og festen er slut.

Børnenes byfest

Den store grundlovsfest kræver ofte lidt mere tid og lidt flere hænder. Hvis man starter mindre, så kan man efter et par år komme hertil. Eksemplet her er et samarbejde mellem skole og andre lokale aktører, og fungerer som festlig afslutning på et løbende temaforløb for mellemtrinnet. Hele skolen og lokalområdet inviteres.

  1. Skoledagen starter kl. 8. Første time er afsat til de sidste forberedelser.

  2. Forældre, elever, skolens ansatte, partnerforeninger og naboer er inviteret til kl. 9.00.

  3. Elevrådet er værter og byder velkommen til dagen med en selvvalgt fællessang og en elevtale.

  4. Demokratibazaren åbner:
    Der sælges mad, drikke og andet godt. Aktivitetsteltene inviterer til workshop med lav-dit-eget-våbenskjold, sækkeløb og flødebollekast og minigolf. ”Mælkekassen” er åben for, at eleverne kan holde deres egne brandtaler.

  5. Sammen med den lokale musikskole, har eleverne forberedt små musikalske indslag og fællessange, som festen igennem foregår på fællesscenen.

  6. Kl. 11:45 afrundes festen fra hovedscenen med to fællessange og en afsluttende elevtale.

  7. Kl. 12:00 slutter grundlovsfesten og den lokale ungdomsskole har arrangeret hyggedag for de større elever og unge gæster.

Vil du høre mere? Eller med til en eksisterende grundlovsfest?

SKRIV DIG OP

SE DANMARKSKORT

SE UNDERVISNINGSFORLØB

KONTAKT OS